19.6.11

ARCADI OLIVERES

Per al president de Justícia i Pau, "no hi ha cap autoritat política al planeta que vulgui resoldre l'especulació"

Les xifres macroeconòmiques que Arcadi Oliveres va explicar ahir a la tarda a Sant Llorenç de Morunys en la xerrada L'origen de la crisi indignen i són un insult a la raó. Segons el president de Justícia i Pau, que és als focus dels mitjans de comunicació i de la conselleria d'Interior per les seves insinuacions sobre la possible presència d'elements policials entre els manifestants que van bloquejar l'entrada al Parlament, "la injecció de liquiditat a la banca per part dels governs és de 2,7 bilions de dòlars", una xifra que és "cinquanta-quatre vegades superior als 50.000 milions anuals amb què la FAO, l'agència de l'ONU encarregada de l'alimentació i el desenvolupament, calcula que s'acabaria la fam al món".
Arcadi Oliveres va culpar els responsables polítics mundials de l'actual situació de crisi econòmica, pel fet que "no hi ha cap autoritat al planeta que vulgui resoldre l'especulació"; i va definir el G-20 com "una de les institucions més antidemocràtiques que hi ha". Tampoc no es van lliurar de les seves acerades crítiques els polítics d'àmbit nacional; i també va recordar que "tots els responsables econòmics dels partits polítics volen tenir bones relacions amb els bancs" perquè són els que financen les campanyes electorals.
Amb tot, en la seva xerrada davant prop d'un centenar de persones, Oliveres va aportar solucions. Quant a les mesures financeres, Oliveres va destacar l'imposició de l'anomenada taxa Tobin, que grava amb un u per mil les operacions especulatives; la nacionalització de la banca que ha rebut diners públics, i l'opció de la banca ètica. Quant a l'atur, el president de Justícia i Pau va dir que l'única solució "és repartir el treball entre tots"; i va dir que "quan la justícia no funciona cal la caritat". A més, Oliveres va emfatitzar que "el creixement econòmic ha acabat", ja que l'anomenada petjada ecològica dels humans destrueix la Terra. Finalment, l'orador va proposar eliminar la despesa militar i va alertar del perill que suposa "culpar els immigrants", als quals va definir com "un tresor econòmic i cultural".
La xerrada d'Arcadi Oliveres s'emmarca en una jornada que commemora els deu anys del casal popular L'Estaca de Sant Llorenç de Morunys. Abans de la intervenció d'Oliveres es va projectar la pel·lícula en versió original subtitulada Inside Job, una denúncia exhaustiva i documentada de les manipulacions de la banca Goldman Sachs, i en la qual el president dels EUA, Barack Obama és retratat com un còmplice.

Article publicat a Regió7.cat